Mariana Bologan: “Cea mai importantă resursă într-o companie? Oamenii!”

iun. 28, 2021

Banii nu aduc fericirea… dar chiar și așa trebuie gestionați meticulos pentru a-i putea folosi în avantajul nostru. Cel mai bine știe asta managerul nostru financiar – Mariana Bologan. Pentru că deja știți ce funcție ocupă în companie, haideți să o cunoaștem mai bine. Am pregătit un set de întrebări la care, printre plăți, facturi și alte ecuații străine nouă 😄 , a reușit să ne răspundă protagonista interviului nostru de astăzi.

 

Mariana, vom începe cu o întrebare clasică, s-o numim așa, spune-ne care este cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o de când ești la Dodo Pizza?

Ei bine, dacă foarte multă lume își imaginează că resursele financiare sunt cele mai importante într-un business, la Dodo Pizza am învățat că, de fapt, nu este așa. Adevărata valoare a unei afaceri este dată de către oamenii de acolo. De implicarea, pasiunea și motivația pe care le au atunci când își duc task-urile la bun sfârșit.

 

Acum, te rugăm, enumeră 3 lucruri ce-ți plac la Dodo Pizza, pe lângă pizza delicioasă, bineînțeles.

 Primul aspect pe care l-am îndrăgit din prima aici a fost colectivul. Îmi plac mult colegii, am parte de o super-echipă cu care colaborez cu ușurință și multă plăcere.

Cel de-al doilea lucru este legat de culoarea predominantă a brandului – portocaliu, mai exact. Este o culoare veselă, ce te cheamă parcă la o felie de pizza. 😄 

Iar cel de-al treilea aspect este legat de întregul concept al pizzeriei neobișnuite. De la cum arată o pizzerie, la modul în care este gestionată operațional aceasta și până la valorile companiei.

 

 

Descrie-ne cea mai mare provocare pe care ai întâmpinat-o de-a lungul timpului la Dodo Pizza și pe care ai reușit să o depășești cu brio?

Pentru mine, una dintre cele mai mari provocări a fost, și este în continuare, recrutarea oamenilor potriviți pentru pozițiile de management și pentru departamentul pe care îl conduc. Este, într-adevăr, o provocare să faci un match perfect între o persoană și un job. Nu pot spune că am depășit în totalitate provocarea, dar lucrez la acest aspect, am făcut niște cursuri de Resurse Umane, care m-au ajutat să înțeleg mai bine cum să creez un job profile, care sunt filtrele de selectare ale candidaților și cum poți “citi” un candidat încă de la începutul interviului. Însă, sunt convinsă că, încet, încet voi gestiona mai eficient acest proces.

 

Acum, vom dezvălui un mic secret, Mariana, tu ai terminat Facultatea de Medicină și Farmacie, cum s-a născut pasiunea pentru finanțe și care a fost momentul în care ți-ai dat seama că îți dorești să faci din asta o carieră?

Da, într-adevăr, eu am terminat Facultatea de Medicină și Farmacie. Cum s-a născut pasiunea pentru cifre este o poveste tot legată de anii de facultate. În anul cinci am avut, în unul dintre semestre, un curs de Gestiune și Contabilitate, curs pe care l-am înțeles nativ cumva, și care, de altfel, mi-a plăcut foarte mult.

Datorită cursului respectiv am priceput cum funcționează mecanismul financiar-administrativ al unui business. Nu pot spune că exact acela a fost momentul în care s-a născut pasiunea pentru finanțe, însă ulterior s-a ivit oportunitatea unui job în acest domeniu, iar după aproape jumătate de an mi-am dat seama că aceasta este vocația mea și domeniul în care doresc să-mi construiesc o carieră.

 

 

4 întrebări personale pentru Mariana

 

Dacă ai putea călători în timp, ai face-o?

Dacă aș fi primit această întrebare când eram copil, în mod clar aveam multe idei despre locuri și timpuri fantastice în care aș fi vrut să ajung. Acum, în schimb, nu mi-aș dori să călătoresc niciunde. În trecut nu aș vrea, știu ce a fost și sunt mulțumită de deciziile pe care le-am luat. Peste 5 minute, viitorul va fi prezentul și tot așa, de aceea pentru mine acum contează cel mai mult.

Care este activitatea preferată pe care o faci în timpul liber?

Sunt pasionată de multe lucruri, cititul, drumețiile montane, moda, fotografia artistică și călătoriile. Cu toate acestea, primele două din listă sunt cele care îmi ocupă mare parte din timpul liber, respectiv cititul și drumețiile în natură. Drumețiile le fac în weekend-urile în care reușesc să ajung într-o zonă montană sau împădurită cu familia și prietenii. Cititul, în schimb, îl practic mult mai des, evident. Acasă am o colecție de peste o mie de cărți. 

 

 

Și, dacă tot a venit vorba de citit, care este cartea ta preferată și de ce?

De-a lungul timpului am avut diverse cărți preferate în funcție de perioadele vieții în care mă aflam. În acest moment cartea preferată este „Lumi paralele” de Michio Kaku. Abordează un subiect de interes pentru mine, timpul și spațiul. Kaku vorbește despre posibilitatea universurilor paralele, a spațiului multidimensional și întreaga lume a cosmologiei. Este un subiect care mă fascinează și, în același timp, mă face să-mi dau seama că tot ce ne înconjoară depășește cu mult imaginația umană. 

 

Iar ultima întrebare, una mai  colorată 😁 . Dacă ai putea fi o culoare, care ar fi aceea și de ce?

Verde, clar. Verdele este culoarea mea preferată deoarece pentru mine exprimă viață, forță, bucurie. Eu am ochii verzi și sunt născută în luna aprilie, lună pe care o asociez tot cu verdele, atunci când toată natura se trezește la viață. Concluzionând, dacă aș fi să fiu o culoare, aceea ar fi verde.

Îi mulțumim mult Marianei pentru interviu. Sperăm că v-a plăcut, că lectura v-a relaxat și că ați reușit să o cunoașteți măcar puțin pe Mariana. 

Până data viitoare, poftă bună la pizza. 🍕

 

 

Harea Ana-Maria

Harea Ana-Maria

Editor