Cartofi pai sănătoși? Da, dacă sunt la cuptor!

apr. 7, 2019

Poate unul dintre cele mai controversate subiecte când vine vorba de mâncare gustoasă și sănătoasă: cartofi pai. Numai ne gândim la ei și….Mmmmmmmm! Feliați, pisați sau condimentați: indiferent de modul în care sunt tăiați majoritatea oamenilor sunt de acord că gustoșii cartofii pai sunt un fel de mâncare, gustare sau masă aproape perfectă. Cu sos sau fără, oricum nu ai alege să îi combini – cartofii pai au o istorie îndelungată. Deci, iată câteva curiozități de împărțit cu prietenii data viitoare când înfulecați niște cartofi pai.

Cine a inventat cartofii pai?

Răspunsul la această întrebare depinde de cine răspunde la ea. Trei țări susțin că ar fi inventat cartofii pai: Franța, Spania și Belgia. Indiferent de cine a decis să inventeze cartofii pai îi datorăm multe acelei persoane. Cum au ajuns în America?

Legenda spune că președintele Thomas Jefferson a introdus cartofi prăjiti în SUA la o cină de stat în 1802. Acesta recent întorcându-se dintr-o călătorie în Franța.

Cine le-a dat numele de “french fries”?

Știm deja că există o dezbatere referitor la cine a inventat cartofii prăjiți, așa că nici autorul numelui de “french fries” nu este mai ușor de găsit. Experții cred că au primit acest numele de la modul în care sunt tăiați. Sunt, de obicei, tăiați în benzi longitudinale. Dictionary.com definește tăierea franceză ca fiind „tăiați longitudinal în benzi lungi, subțiri”.

cartofi pai dodo

Sunt cartofii pai buni pentru sănătate?

Nu suntem noi în măsură să decidem cât de buni sunt pentru sănătate cartofii pai. Astfel, potrivit Food and Drug Administration, cartofii prăjiți sunt, de fapt, o legumă! Și sunt buni! (Desigur… în cantități moderate, cum e valabil pentru orice tip de mâncare). Aceștia conțin potasiu, fibre, vitamina B6, vitamina C și alte vitamine. Singurul lucru nesănătos la cartofii pai ar fi uleiul în care se prăjesc. Din acest motiv, noi, la Dodo am găsit soluția – îi coacem la cuptor! Poate nu o să vă vină să credeți, dar iar gustul și mirosul sunt de-a dreptul senzațional, aducând cu el precipitații puternice de gustoșenie în gura ta.

Există totuși ceva rău la cartofii pai?

Credeți sau nu, cartofii pai provoacă conflicte! Potrivit unor sondaje, cea mai frecventă cauză a conflictelor ce apar între cuplurile care iau masa în restaurante este atunci când unul din parteneri ia cartofii din farfuria celuilalt. Moralul poveștii: țineți mâinile în farfuria ta!

Indiferent de modul în care îi tăiați, cartofii pai sunt o necesitate în meniul fiecărui restaurant. Indiferent dacă îi numiți cartofi prăjiți, chips-uri sau felii de cartofi delicioși, crocanți, cartofii sunt serviți în întreaga lume. Unii spun că sunt mâncarea cea mai iubită și dorită de întreaga lume, așa că ia-ți gustarea!

cartofi pai dodo

cartofi pai dodo

Cartofi pai pentru copii?

Știm cu toții cât de mult iubesc copiii cartofii pai. Oricât nu i-am feri de acest produs, atunci când dau de ei, devin instantaneu fanii lor. Astfel că noi am reinterpretat clasicii cartofi pai și îi pregătim la cuptor, fără gram de ulei. După coacere adăugăm doar oregano, iar părinții pot adăuga sare și piper, după gust și dorință. Ce spun copiii: Că sunt delicioși! Nu ne crede pe cuvânt, alege-i și te vei convinge!

Neaga Ana-Maria

Neaga Ana-Maria

Editor